Gruzja – czy znasz jej tajemnice?

Gruzja to idealne miejsce dla smakoszów oraz osób, któe cenią wartościowe i konkretne jedzenie. W dalekich górskich krainach będziemy mieli okazję skosztować prawdziwych specjałów, a zasiadając do gruzińskiego stołu zaskoczeni będziemy tutejszą gościnnością!

Gruzja – smacznie i do syta!

Gruzja kojarzona jest przede wszystkim z doskonałymi winami. Nie powinno to dziwić – to właśnie ten region określany jest najstarszym regionem winiarskim na świecie. Przyjmuje się, że uprawę winorośli rozpoczęto tutaj już 5-6 tysięcy lat p.n.e. Stworzenie wyśmienitego napitku było dziełem przypadku – Gruzini zauważyli, że pozostawiony na zimę w naczyniach sok z winogron zmienia smak i moc. Niewiele czasu minęło od rozpoczęcia zakopywania glinianych naczyń w ziemi w celu otrzymania wysokiej jakości trunku. Obecnie do najbardziej znanych regionów winiarskich w Gruzji zalicza się Kachetię, Kartilię, Imeretię oraz czarnomorskie wybrzeże.
Warto wspomnieć również nieco o kulturze picia wina. Podczas przyjęć wznoszone są długie toasty, pdoczas których wypada stać. Osoba wznosząca toasty sama wskazuje, w jakich momentach należy unosić kielich – nie wypada robić tego samodzielnie.

Chinkali – prawdziwa doskonałość!

Chinkali podobne są do kołdunów – tworzone są na kształt niewielkich sakiewek z ciasta podobnego do tego, z którego w polsce tworzymy pierogi. Do wnętrza kieszonki wkładas ię drobno siekane mięso wołowo-baranie z dodatkami: pietruszką, papryką. Podczas gotowania sakiewek w wodzie samoistnie z mięsa wytwarza się bulion. Sztuką jest zjedzenie gotowego chinkali – na początku sakiewka musi zostać nadgryziona, aby wypić znajdujący się wewnątrz bulion. Dopiero po chwili możemy przystąpić do konsumowania mięsa.

Gruzja pierogi
Gruzja chinkali

Chaczapuri – do syta!

Chaczapuri to gruzinki placek zapiekany wraz z serem. Prawdą jest, że każda gospodyni ma własny, sprawdzony przepis na to danie i w zależności od upodobań urozmaica go ziołami, dodatkami mięsnymi. Chaczapuri zjemy również w Polsce, jeśli tylko natrafimy na prawdziwą, gruzińską restaurację.

Gruzja kryje przed nami jeszcze wiele tajemnic. Warto podróżując po tym pięknym kraju zaznajomić się ze specjałami, które oferuje.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *