Gruzja – czy znasz jej tajemnice?

Gruzja to idealne miejsce dla smakoszów oraz osób, któe cenią wartościowe i konkretne jedzenie. W dalekich górskich krainach będziemy mieli okazję skosztować prawdziwych specjałów, a zasiadając do gruzińskiego stołu zaskoczeni będziemy tutejszą gościnnością!

Gruzja – smacznie i do syta!

Gruzja kojarzona jest przede wszystkim z doskonałymi winami. Nie powinno to dziwić – to właśnie ten region określany jest najstarszym regionem winiarskim na świecie. Przyjmuje się, że uprawę winorośli rozpoczęto tutaj już 5-6 tysięcy lat p.n.e. Stworzenie wyśmienitego napitku było dziełem przypadku – Gruzini zauważyli, że pozostawiony na zimę w naczyniach sok z winogron zmienia smak i moc. Niewiele czasu minęło od rozpoczęcia zakopywania glinianych naczyń w ziemi w celu otrzymania wysokiej jakości trunku. Obecnie do najbardziej znanych regionów winiarskich w Gruzji zalicza się Kachetię, Kartilię, Imeretię oraz czarnomorskie wybrzeże.
Warto wspomnieć również nieco o kulturze picia wina. Podczas przyjęć wznoszone są długie toasty, pdoczas których wypada stać. Osoba wznosząca toasty sama wskazuje, w jakich momentach należy unosić kielich – nie wypada robić tego samodzielnie.

Chinkali – prawdziwa doskonałość!

Chinkali podobne są do kołdunów – tworzone są na kształt niewielkich sakiewek z ciasta podobnego do tego, z którego w polsce tworzymy pierogi. Do wnętrza kieszonki wkładas ię drobno siekane mięso wołowo-baranie z dodatkami: pietruszką, papryką. Podczas gotowania sakiewek w wodzie samoistnie z mięsa wytwarza się bulion. Sztuką jest zjedzenie gotowego chinkali – na początku sakiewka musi zostać nadgryziona, aby wypić znajdujący się wewnątrz bulion. Dopiero po chwili możemy przystąpić do konsumowania mięsa.

Gruzja pierogi
Gruzja chinkali

Chaczapuri – do syta!

Chaczapuri to gruzinki placek zapiekany wraz z serem. Prawdą jest, że każda gospodyni ma własny, sprawdzony przepis na to danie i w zależności od upodobań urozmaica go ziołami, dodatkami mięsnymi. Chaczapuri zjemy również w Polsce, jeśli tylko natrafimy na prawdziwą, gruzińską restaurację.

Gruzja kryje przed nami jeszcze wiele tajemnic. Warto podróżując po tym pięknym kraju zaznajomić się ze specjałami, które oferuje.