Chorwackie wybrzeże – odpoczynek z dala od zgiełku

Chorwackie wybrzeże to nie tylko znane i często odwiedzane miasta, takie jak Zadar, Split, Trogir czy Maraska. Przeważającą część zajmują niewielkie miasta i wioski, szczególnie interesujące dla osób poszukujących ciszy i spokoju. Jakie są ich zalety?

Z dala od tętniących życiem miast życie płynie nieco wolniej i leniwiej – potwierdzają to niewielkie chorwackie miasteczka u brzegu Adriatyku. Już na pierwszy rzut oka widać, jak bardzo różnią się one od większych miast – brak tu hałasu, spali, pośpiechu. Mieszkańcy niespiesznie poruszają się poboczami dróg, najczęściej pnąc się na strome wzgórza lub też z nich schodząc. Na południu Chorwacji niewielkie miasteczka pachną oliwą, ziołami oraz rakiją, na północy – lawendą, serami. Urok tych niewielkich miejscowości udziela się bardzo szybko. Osoby, które miały okazję się w nich zatrzymać z chęcią tam powracają.

Chorwackie wybrzeże - Biokovo
Chorwackie wybrzeże – Makarska

Chorwackie wybrzeże – zalety noclegu na chorwackiej wsi

Zaletą zatrzymywania się z niewielkich wioskach jest bez wątpienia także cena noclegów. Szukając pokojów do wynajęcia spotkamy się tu ze znacznie niższymi cenami niż w przypadku centrów takich miast jak Makarska, Split czy Trogir. Niższa cena nie oznacza jednak niższego standardu – gospodarze udostępniający pokoje dbają o czystość pomieszczeń i zapewnienie swoim gościom wszelkich wygód. Z pewnością polski turysta zaskoczony będzie tym, co zastanie w ogrodzie swoich gospodarzy: Chorwaci chętnie hodują drzewa oliwne i laurowe, pomarańcze, cytryny, winogrona, brzoskwinie. Ze słodkich owoców tworzone są tutaj domowe wina, które z pewnością każdy gość pensjonatu znajdzie w swojej lodówce, w cenie pokoju oczywiście.

Niewielkie miejscowości z pewnością mogą pochwalić się także mniej zapełnionymi plażami. Zazwyczaj są one puste, gdyż miejscowi nie mają zazwyczaj czasu na wylegiwanie się na piasku – poza prowadzeniem pensjonatów mają też swoje zwykłe etaty. W związku z mniejszą ilością plażowiczów możemy spodziewać się również czystszej wody.

Domowe specjały

Poza wspomnianymi, domowymi alkoholami Chorwaci chętnie tworzą własny ajwar (pasta z bakłażanów i papryki), konserwy, oliwy z dodatkiem ziół, tworzą woreczki z suszoną lawendą. Wszystko to można skosztować lub zakupić, gdyż nadmiar produktów jest przeznaczony właśnie do sprzedaży.