Chorwackie wybrzeże – odpoczynek z dala od zgiełku

Chorwackie wybrzeże to nie tylko znane i często odwiedzane miasta, takie jak Zadar, Split, Trogir czy Maraska. Przeważającą część zajmują niewielkie miasta i wioski, szczególnie interesujące dla osób poszukujących ciszy i spokoju. Jakie są ich zalety?

Z dala od tętniących życiem miast życie płynie nieco wolniej i leniwiej – potwierdzają to niewielkie chorwackie miasteczka u brzegu Adriatyku. Już na pierwszy rzut oka widać, jak bardzo różnią się one od większych miast – brak tu hałasu, spali, pośpiechu. Mieszkańcy niespiesznie poruszają się poboczami dróg, najczęściej pnąc się na strome wzgórza lub też z nich schodząc. Na południu Chorwacji niewielkie miasteczka pachną oliwą, ziołami oraz rakiją, na północy – lawendą, serami. Urok tych niewielkich miejscowości udziela się bardzo szybko. Osoby, które miały okazję się w nich zatrzymać z chęcią tam powracają.

Chorwackie wybrzeże - Biokovo
Chorwackie wybrzeże – Makarska

Chorwackie wybrzeże – zalety noclegu na chorwackiej wsi

Zaletą zatrzymywania się z niewielkich wioskach jest bez wątpienia także cena noclegów. Szukając pokojów do wynajęcia spotkamy się tu ze znacznie niższymi cenami niż w przypadku centrów takich miast jak Makarska, Split czy Trogir. Niższa cena nie oznacza jednak niższego standardu – gospodarze udostępniający pokoje dbają o czystość pomieszczeń i zapewnienie swoim gościom wszelkich wygód. Z pewnością polski turysta zaskoczony będzie tym, co zastanie w ogrodzie swoich gospodarzy: Chorwaci chętnie hodują drzewa oliwne i laurowe, pomarańcze, cytryny, winogrona, brzoskwinie. Ze słodkich owoców tworzone są tutaj domowe wina, które z pewnością każdy gość pensjonatu znajdzie w swojej lodówce, w cenie pokoju oczywiście.

Niewielkie miejscowości z pewnością mogą pochwalić się także mniej zapełnionymi plażami. Zazwyczaj są one puste, gdyż miejscowi nie mają zazwyczaj czasu na wylegiwanie się na piasku – poza prowadzeniem pensjonatów mają też swoje zwykłe etaty. W związku z mniejszą ilością plażowiczów możemy spodziewać się również czystszej wody.

Domowe specjały

Poza wspomnianymi, domowymi alkoholami Chorwaci chętnie tworzą własny ajwar (pasta z bakłażanów i papryki), konserwy, oliwy z dodatkiem ziół, tworzą woreczki z suszoną lawendą. Wszystko to można skosztować lub zakupić, gdyż nadmiar produktów jest przeznaczony właśnie do sprzedaży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *